Ω πανύμνητε Μήτερ… Τώρα μιλούν μόνο οι επιστήμονες…

Ω πανύμνητε Μήτερ… Τώρα μιλούν μόνο οι επιστήμονες…

Χρόνια άκουγα σε ομιλήματα για ομολογιακό φρόνημα βγαλμένο μέσα από αιμάτινες σελίδες συναξαριού. Άκουγα για το όστις θέλει οπίσω Mου ελθείν απαρνησάσθω εαυτόν… Άκουγα για το Εκούσιον Πάθος του Σωτήρα Χριστού, που σταυρώθηκε για τον καθένα μας ξεχωριστά. Άκουγα για τον κόκκο σινάπεως , για την ελάχιστη πίστη που μετακινεί βουνά. Για τον Πέτρο που εδειλίασε στην ταραγμένη θάλασσα και για τον Κύριο που δεν σταμάτησε ποτέ αποκαλυπτικά να μιλά για τους χλιαρούς όλων των εποχών… Να επανέλθουμε στο Άγιο συναξάρι όμως το Ευαγγέλιο του πιστού . Τι συναντάμε κάθε μέρα εκεί ; Μια Εκκλησία στολισμένη ! Φοράει ένα ένδυμα της πιο σπάνιας ομορφιάς της αχειροποίητης … Πορφύρα και βύσσος! Το χρώμα των βασιλιάδων και το μετάξι της θάλασσας! Των εν όλω τω κόσμω Μαρτύρων σου, ως πορφύραν και βύσσον τα αίματα, η Εκκλησία σου στολισαμένη, δι’ αυτών βοά σοι, Χριστέ ο Θεός. Κάμινοι δροσίστηκαν , θηρία εξημερώθηκαν , νεκροί αναστήθηκαν , τροχοί έσπασαν , είδωλα θρυμματίστηκαν… Ψεύτικο το συναξάρι ; Μια φορά κι έναν καιρό ; ή Τω καιρώ εκείνω και σήμερα ; Μην δοκιμάζετε είπαν τον Θεό συναθροισμένοι σε χώρους λατρείας Του … Μα πεφιλημένε μου ,μην της το αφαιρείς της Μάνας Εκκλησίας το πανωφόρι …Δεν πήγε ο ανθρωπάκης του Θεού(μιλάμε για τον υγιή , όχι για εκείνον που με γρίπη και πυρετό πηγαίνει στον Ναό. Υπάρχει ειδική ευχή για τους δι΄ευλόγους αιτίας απολειφθέντας) ταξίδι σε χώρα και χώρο υψηλής επικινδυνότητας, ούτε σε καρναβάλι ούτε σε γλέντι ούτε πουθενά αλλού συναθροίστηκε, ούτε βγήκε να τρέξει με 300 στην Εθνική και να πει… θα με σώσει ο Θεός …Στην Εκκλησία θέλει να πάει , στην Κιβωτό …να μπει μέσα και να νιώσει ασφαλής ! Να συγχρωτιστεί με τον Εσταυρωμένο , την Παναγία Μητέρα Του , τους γνήσιους φίλους Του ! Είναι δυνατόν με αυτήν του την αποκοτιά κατ εσε πολυσέβαστέ μου να δοκιμάζει τον Θεό ; Μη γένοιτο !
Ανεστάλησαν ακολουθίες μέσα στην Αγία και μεγάλη Τεσσαρακοστή ! Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες ! Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεομάνας! Το παράδοξόν σου της φωνής …Γνώσιν άγνωστον γνώναι …Χαίρε σοφών υπερβαίνουσα γνώσιν …Αμ δε …Κάτσε εσύ Κυρούλα μου στην άκρη ! Τώρα μιλούν οι επιστήμονες ! Χαίρε των απίστων αμφίβολον άκουσμα ! Χαίρε των πιστών αναμφίβολο καύχημα ! Ρήτορας πολυφθόγγους ως ιχθύας αφώνους ορώμεν επί σοι Θεοτόκε ! Χαίρε φιλοσόφους ασόφους δεικνύουσα ! Χαίρε τεχνολόγους αλόγους ελέγχουσα! Χαίρε ότι εμωράνθησαν οι δεινοί συζητηταί! Ασάλευτος πύργος και απόρθητον τείχος εσύ ! Αμ δε … Μπες ξανά εσύ Κυρούλα μου στο εικόνισμά σου ! Τώρα μιλά η ακαδημαϊκή κοινότητα ! Ξεχάσαμε το ομολογιακό φρόνημα , το εκούσιο μαρτύριο , τον Σωτήρα Χριστό , την Διασώζουσα, Παντάνασσα , Παραμυθία, Γοργοϋπήκοο, Εγγυήτρια, Πονολύτρια, την Υπέρμαχο , Φοβερά Προστασία.
Σαφώς με όσα γράφτηκαν παραπάνω δεν παραινούμε κανέναν να καταστρατηγήσει τις απολύτως σεβαστές συμβουλές ων ειδικών . Μιλάμε για την θλίψη που μας προκάλεσαν οι αναστολές της Λειτουργικής Ζωής σε διάφορα ( ευτυχώς ελάχιστα) μέρη της Ορθοδοξίας μας. Αν ένας ιός προκαλεί κάτι τέτοιο, αναρωτιόμαστε που θα βρούμε το θάρρος και το σθένος να ομολογήσουμε Χριστό αν κάποτε ξαναζωντανέψουν οι προδήλως για κάποιους νεκρές σελίδες του συναξαριού με διλήμματα άρνησης του Χριστού ή θανάτου… Μα στ αλήθεια είμαστε ακόμα ζωντανοί ;
Και κάτι ακόμα … Σύμφωνα με τις επίσημες μόνο καταγραφές( οι ανεπίσημες διπλασιάζουν τον αριθμό ) στην Ελλάδα πραγματοποιούνται κατ έτος 250.000 εκτρώσεις ! Αν διαιρέσουμε το νούμερο με το 365 των ημερών του έτους θα διαπιστώσουμε ότι επισήμως καθημερινά στην Ελλάδα φονεύονται 685 ζωές ! Αυτό είναι πανδημία ! Εκδημία αποδημία και εξορία … Και αυτή εκούσια από πατρίδα ποθεινή …Ίσως να ναι και η αιτία για όσα δεινά τώρα μας χτυπούν την πόρτα . Ω πανύμνητε Μήτερ ! Από πάσης ρύσαι συμφοράς άπαντας!

Νώντας Σκοπετέας
Μεγάλη Τεσσαρακοστή 2020

Σχόλιαστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *