Πνευματική ανταποδοτικότητα και Πρόμαχος Ορθοδοξίας.

 

ΠΑΠΠΟΥΛΗ ΜΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΔΕΚΑ ΜΕΡΙΔΕΣ ΦΑΓΗΤΌ ΝΑ ΜΟΙΡΆΣΩ!!!!

Επιστολή προς τους εν Χριστώ  αδελφούς και φίλους του Προμάχου Ορθοδοξίας.

Οι περισσότεροι από εσάς έχετε κάποια στιγμή συνδράμει το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ενορίας σας με κάποια οικονομική βοήθεια. Μπορεί να είναι τα πανεήντα λεπτά ή το ένα ευρώ που ρίχνετε κάθε Κυριακή στο δίσκο. Μπορεί να είναι και πέντε ή δέκα ευρώ που δίνετε στα χέρια του Ιερέα για να συνδράμετε τα γεύματα αγάπης ή τα δέματα αγάπης της ενορίας σας.

Αυτό προφανώς το κάνετε από αγάπη για τον εμπερίστατο αδελφό σας, όντες σίγουροι ότι ο Ιερέας και οι κυρίες του Φιλοπτώχου επιτελούν ευσυνείδητα το καθήκον τους, διαχειρίζονται συνετά τον οβολό σας και παράγουν φιλανθρωπικό έργο.

Σας ρωτάω ευθέως.

Έχετε ποτέ πάει στον Ιερέα σας και να του πείτε 

“Παππούλη εγώ συνδράμω κάθε εβδομάδα το Φιλόπτωχο με τον οβολό μου στο δίσκο. Στις γιορτές σας έχω δώσει στα χέρια σας και παραπάνω χρήματα. Θα μου δώσετε δέκα μερίδες φαγητό να μοιράσω σε κάποιους φτωχούς που γνωρίζω ; “

Είμαι βέβαιος ότι ΔΕΝ το έχετε κάνει.

Αλλά κι αν το έκανε κάποιος δεν θα ήταν λογικό να απαντήσει ο Ιερέας

“Παιδί μου σε ευχαριστούμε για την βοήθεια σου αλλά αν δώσουμε σε εσένα σήμερα αυτές τις δέκα μερίδες φαγητού θα τις στερήσουμε από δέκα συνανθρώπους μας που τις περιμένουν. Όπως γνωρίζεις έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας, βγάζουμε συγκεκριμένο αριθμό μερίδων κάθε ημέρα για συγκεκριμένα άτομα, από τα οποία έχουμε ζητήσει να μας φέρουν εκκαθαριστικό, Ε9 και γενικά έχουμε ελέγξει ότι όντως έχουν απόλυτη ανάγκη.Μπορείς ασφαλώς να πεις στα άτομα αυτά που γνωρίζεις ότι έχουν ανάγκη να περάσουν από το γραφείο ή αν δεν μπορούν να πάω ο ίδιος, να καταγράψω τις ανάγκες και να δούμε με το Φιλόπτωχο πως θα βοηθήσουμε”

Αυτή ή κάπως παρόμοια φαντάζομαι να ήταν αδελφοί η απάντηση που θα λαμβάνατε.

Αν ήταν ο καθένας που συνδράμει οικονομικά το Φιλόπτωχο να ζητάει μετά ο ίδιος να μοιράζει τα γεύματα που έχουν προγραμματιστεί για συγκεκριμένους ενδεείς, τότε με μαθηματική ακρίβεια το Φιλόπτωχο ΔΕΝ θα μπορεί να εξυπηρετήσει τους υπάρχοντες.

Γιατί τα γράφουμε αυτά.

Ας κάνουμε μαζί παρακαλώ την αναλογία με τον ΠΡΟΜΟΑΧΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Υλική φιλανθρωπία κάνει το Φιλόπτωχο, πνευματική φιλανθρωπία κάνει κι ο Πρόμαχος Ορθοδοξίας.

Γεύματα αγάπης μοιράζει δωρεάν το Φιλόπτωχο, δέματα με δωρεάν βιβλαρίδια Χαιρετισμών μοιράζει κι Πρόμαχος Ορθοδοξίας.

Συγκεκριμένο αριθμό γευμάτων σε συγκεκριμένους ενδεείς έχει προγραμματίσει να δίνει καθημερινά το Φιλόπτωχο, συγκεκριμένο αριθμό δεμάτων με βιβλαρίδια έχει προγραμματίσει να δίνει εκ περιτροπής κάθε μήνα σε συγκεκριμένες Ιερές Μονές και Πνευματικούς ο Πρόμαχος Ορθοδοξίας.

Αν είναι ο καθένας που συνδράμει οικονομικά το Φιλοπτωχο για τα γεύματα αγάπης να ζητάει να μοιράζει ο ίδιος γεύματα σε όποιον θέλει το Φιλόπτωχο δεν θα μπορεί να εξυπηρετεί σε όσους έχει δεσμευτεί καθημερινά να παρέχει ένα πιατό φαγητό.

Αν είναι ο καθένας που συνδράμει τον Πρόμαχο Ορθοδοξίας να ζητάει να μοιράζει ο ίδιος σε όποιον θέλει δέματα με τα δωρεάν μας βιβλαρίδια Χαιρετιμών, ο Πρόμαχος δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει αυτούς στους οποίους εκ περιτροπής σε τακτά χρονικά διαστήματα δίνει.

Βέβαια εμείς σαν Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Σωματείο έχουμε μία σημαντική ειδοποιό διαφορά με τα Φιλόπτωχα ή άλλους συλλόγους, σωματεία ή ενώσεις που κάνουν φιλανθρωπικό έργο.

Ενώ σε ΟΛΑ τα άλλα σωματεία, ενώσεις , συλλόγους , φιλόπτωχα αυτός που επιθυμεί δίνει τον όβολο του, την τακτική ή έκτακτη οικονομική συνδρομή του για να επιτελέσουν το έργο τους ΧΩΡΙΣ να ζητάει κάποιο αντάλλαγμα, στον Πρόμαχο Ορθοδοξίας ΟΛΟΙ όσοι συνδράμουν οικονομικά το Εργο της διανομής των ΔΩΡΕΑΝ βιβλαριδίων Χαιρετισμών λαμβάνουν ως αντίδοση της συνδρομής τους τα βιβλία του Σωματείου μας.

Μέχρι σήμερα στα τέσσερα χρόνια του Σωματείου ΤΡΕΙΣ ψυχές έχουν προσφέρει οικονομική συνδρομή ΧΩΡΙΣ να μας ζητήσουν το παραμικρό.

Έχουμε ξαναπεί πολλές φορές ότι ο Πρόμαχος Ορθοδοξίας ΔΕΝ ζητάει από τα μέλη και τους φίλους του την παραμικρή τακτική ετήσια ή εξαμηνιαία συνδρομή, ΔΕΝ έχει το παραμικρό έσοδο παρά μόνο τα βιβλία που διαθέτει.

Αν είναι λοιπόν όλοι εσείς που έχετε κάποια φορά συνδράμει το Σωματείο αγοράζοντας κάποιο βιβλίο μας να μας ζητάτε να σας δίνουμε βιβλαρίδια Χαιρετισμών να μοιράζετε όπου εσείς κρίνετε είναι λογικό να ΜΗΝ μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας.

Αν όλοι όσοι συνδράμουν το Σωματείο με δεκαπέντε ή και τριάντα ευρώ αγοράζοντας ένα ή δύο βιβλία μας να μας ζητούν να τους στέλνουμε στο δέμα με τα βιβλία δωρεάν βιβλαρίδια που έχουν τιμή κτήσης για εμάς πολλαπλάσια του ποσού των βιβλίων τότε με μαθηματική ακρίβεια το Σωματείο θα καταρρεύσει, κάτι το οποίο έχει ήδη συμβεί, μιας και ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ που μέχρι πρότινος λαμβάνατε τα βιβλία σας από το Σωματείο βλέπατε το κάθε δέμα να είναι γεμάτο με ΔΩΡΕΑΝ ΕΥΛΟΓΙΕΣ , η τιμή κτήση των οποίων ΠΑΝΤΑ υπερέβαινε το ποσό που λαμβάναμε από τα βιβλία.

Για τον λόγο αυτό και έως ότου μπορέσουμε να ανατάξουμε τα οικονομικά μας σας ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ μην μας φέρνετε στην δύσκολη θέση να μας ζητάτε με κάθε βιβλίο και ΔΩΡΕΑΝ βιβλαρίδια για να δώσετε σε κάποιον Ιερέα που γνωρίζετε ή σε κάποια Ιερά Μονή που θα επισκεφτείτε.

ΑΣΦΑΛΩΣ και μπορείτε να μας δώσετε ο όνομα και το τηλέφωνο του Πνευματικού ή της Ιεράς Μονής , να επικοινωνήσουμε εμείς μαζί τους και να προγραμματίσουμε κάποια στιγμή – αν και εφόσον έχουμε διαθέσιμα βιβλαρίδια – να τους τα στείλουμε.

Το να ζητάει κάποιος ένα βιβλίο των δώδεκα και δεκαπέντε ευρώ και να μας ζητάει να βάλουμε μέσα βιβλαρίδια που μας κοστίζουν για να τα αποκτήσουμε πενήντα και εξήντα ευρώ ουσιαστικά μας οδηγεί στον οικονομικό αφανσιμό μας.

Βέβαια έχουμε ακούσει να μας λένει κάποιοι.

Εσείς βιβλαρίδια μοιράζετε. Γιατί να παίρνουν αυτοί που εσείς θέλετε και όχι αυτοί που εμείς σας λέμε.

Απαντώ.

Ναι ! Έχουμε δεσμευτεί και δεκατίες τώρα μοιράζουμε ΔΩΡΕΑΝ βιβλαρίδια Χαιρετισμών.

Αν κάποιος διάβασε το βιβλίο με τα “Θαύματα των Χαιρετισμών σήμερα” που κυκλοφόρησε λίγες ημέρες μετά την οσιακή κοίμηση του π. Νεκταρίου Βιτάλη θα έχει δει ιδιόχειρες επιστολές του από το 2007, δηλαδή μία δεκατία και πλέον ΠΡΙΝ συσταθεί ο Πρόμαχος ή κυκλοφορήσουν τα βιβλία μας.

Ναι ! Εμπιστευόμαστε τα βιβλαρίδια μας σε όσους γνωρίζουμε ότι θα τα αξιοποιήσουν προς δόξαν Θεού, προς τιμή της Υπεραγίας Θεοτόκου και πνευματική ωφέλεια των αδελφών μας και δεν θα καταλήξουν να αφεθούν πάνω σε ένα παγκάρι μαζί με άλλα φυλλάδια για να παίρνει όποιος θέλει ΧΩΡΙΣ να έχει ακούσει την αξία των Χαιρετισμών από τον Ιερέα ή ακόμη χειρότερα να καταλήξουν να πωλόύνται, πάντα προς ενίσχυση των δραστηριοτήτων της ενορίας, κάτι που πιστέψτε με – εκ των υστέρων – διαπιστώσαμε ότι γίνεται πά μα πάρα πολλές φορές.

Για τον λόγο αυτό ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ενδελεχώς ποιός θα λάβει τα δωρεάν βιβλαρίδια.

Αν ήταν να συμφωνήσουμε με την λογική “εσείς να μοιράζονται οι Χαιρετισμοί θέλετε” τότε να πάμε να στηθούμε έξω από το Μετρό Σύνταγμα ή Ομόνοια και να μοιράζουμε σε όποιον μπαίνει και βγαίνει από ένα βιβλαρίδιο.

Πιστεύετε ότι θα πιάσει τόπο ;

ΟΧΙ βέβαια ! Για τον λόγο αυτό εμπιστευόμαστε τα βιβλαρίδια σε μοναχές, μοναχούς ή Πνευματικούς που τα δίνουν χέρι με χέρι, ένα – ένα, με σύνεση, διάκριση και σωστή κρίση , μιλώντας προηγουμένως για την προσευχητική αξία των Χαιρετισμών.

Επομένως για να συνοψίσουμε.

Σας παρακαλούμε ΜΗΝ μας ζητήσετε να σας στείλουμε βιβλαρίδια Χαιρετισμών μαζί με το βιβλίο που ενδεχομένως να θέλετε από εμάς για να τα μοιράζετε.

Να είναι ένα ή δύο για την οικογένεια σας, αυτό το κάνουμε και χωρίς να μας το ζητήσετε

Αλλά παρακαλούμε ΜΗΝ μας ζητάτε για όποιον Ιερέα ή Ιερά Μονή τυχόν γνωρίζετε.

Εμείς ΠΑΝΤΑ και σε κάθε μας ανάρτηση σας προτρέπουμε να αγοράζετε οι ίδιοι – ασφαλώς ΟΧΙ από εμάς , επειδή εμείς ΔΕΝ πωλούμε Χαιρετισμούς – αλλά από οποιοδήποτε εκκλησιαστικό βιβλιοπωλείο επιθυμείτε όσα βιβλιαράκια Χαιρετισμών θέλετε και να τα δώσετε στον καλό Ιερέα ή στην καλή μοναχή.

Σας ζητούμε συγνώμη αν σας κουράσαμε με την ακριτομυθία μας αλλά ήταν πράγματα που έπρεπε να ξεκαθαριστούν.

Χριστός Ανέστη ! Αληθώς Ανέστη !

Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε ! Αλληλούια !

 

Εκ του Προμάχου Ορθοδοξίας.

Σχόλιαστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *