Ο σαραντισμός της μικρής Ξένιας στο Ορφανοτροφείο Αγία Ειρήνη της Κένυας

Σήμερα μετά από 40 μέρες η μητέρα της μικρής Ξένιας ήρθε για σαραντισμό. Eίναι άνεργη, πολύτεκνη και χωρίς σύζυγο… Είμαστε χαρούμενοι που την έχουμε κοντά μας…και ευχαριστουμε τον Παναγαθο Κύριο μας που μας στηρίζετε με τον οβολό σας να είμαστε δίπλα σε όλους αυτούς τους πονεμένους ανθρώπους.

Λίγα λόγια για τον Σαραντισμό

Η γυναίκα, έπειτα από την κύηση χρειάζεται ένα διάστημα ώστε να επανέλθει και πάλι στην προ του τοκετού κατάσταση.

Ο σαραντισμός είναι μια πανάρχαια λειτουργική πράξη της εκκλησίας μας.Γίνεται σήμερα ως προτύπωση της Υπαπαντής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και οι γυναίκες συμβολίζουν την Παναγία, η οποία έφερε στις αγκάλες της τον Υιόν της και τον πρόσφερε στον ναό ως θυσίαν «ευπρόσδεκτη».

Κατά το πρότυπο της Παναγίας,λοιπόν, η μητέρα έπειτα από σαράντα ημέρες πηγαίνει το βρέφος στο ναό για δυο λόγους. Πρώτον, για να εισάγει το βρέφος στο ναό, ώστε αυτό να μπορεί στη συνέχεια να βαπτισθεί και να συμμετάσχει στην εν Χριστώ λατρευτική ζωή, και δεύτερον για να καθαρισθεί και αυτή “από πάσης αμαρτίας και από παντός ρύπου…ίνα αξιωθεί ακατακρίτως μετασχείν των αγίων Μυστηρίων”. Με αυτό τον τρόπο εισέρχεται στην κανονική εκκλησιαστική ζωή , που λόγω της γέννας στερήθηκε για σαράντα ημέρες.

Όλα αυτά γίνονται προς μίμηση του σαραντισμού του Κυρίου.

Είμαστε  πολύ χαρούμενοι όλοι εδώ στην Κένυα.

 

Σας ευχαριστούμε

Δικός σας,

Πατέρας Κωνσταντίνος Ελιούντ

Μετάφραση και επιμέλεια άρθρου : Σοφία Κιόρογλου

 

Σχόλιαστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *