Ιεραποστολή στο Μαλάουι

ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΜΑΛΑΟΥΙ

Το Μαλάουι βρίσκεται στην Κεντρική Αφρική και συνορεύει με τις χώρες Ζάμπια, Μοζαμβίκη και Τανζανία. Η έκταση της χώρας και ο πληθυσμός είναι ίδιος περίπου με της Ελλάδας. Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Λιλόγκουε και συμπρωτεύουσα το Μπλαντάιαρ, όπου και αναπτύσσεται Ορθόδοξο Ιεραποστολικό έργο.

Το Μαλάουι υπάγεται εκκλησιαστικά στην Ιερά Επισκοπή Ζιμπάμπουε. Η ιεραποστολική δράση στην περιοχή ξεκίνησε από το έτος 2003 επί αρχιερατείας του τότε Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε κ. Θεοδώρου και νυν Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Σήμερα λειτουργούν δύο ενορίες: του Αγ. Νεκταρίου στην πόλη Μπλαντάιαρ, που έχτισαν οι Έλληνες πριν από 35 χρόνια, και του Αγ. Γεωργίου στο χωριό Καμπότζη της περιοχής Βούμπουε (30 χιλ. από το Μπλαντάιαρ). Ο Ι. Ναός αυτός θεμελιώθηκε με τις ευχές του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου ώστε να γίνει στη συνέχεια Ιεραποστολικό Κέντρο. Ήδη άρχισαν κατηχήσεις 200 περίπου ιθαγενών και παράλληλα επιτελείται και φιλανθρωπικό έργο. Ευλογία αποτελεί ο κατηχητής Νεκτάριος Τζάστιν που πρόκειται να ιερωθεί και να τοποθετηθεί εφημέριος της ενορίας του Αγ. Γεωργίου.

Το Δημοτικό Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Μπλαντάιαρ λειτουργεί από το 1992. Σήμερα έχει 40 μαθητές και ιεροδιδάσκαλο τον π. Ερμόλαο Ιατρού από την Μυτιλήνη, που παράλληλα διακονεί και ως εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου. Στην πόλη αυτή το Ιεραποστολικό Κλιμάκιο έχει φροντίσει για την ίδρυση μεταφραστικού κέντρου αγγλικών ορθοδόξων βιβλίων στην τοπική διάλεκτο τσιτσέουα.

Το Ιεραποστολικό έργο στο Μαλάουι παράλληλα με τις κατηχήσεις των ιθαγενών έχει να αντιμετωπίσει και μια σωρεία προβλημάτων και δυσάρεστων καταστάσεων, όπως ο αναλφαβητισμός, η φτώχεια, οι αρρώστιες (AIDS, ελονοσία) και τα πολλά ορφανά, που τα υπάρχοντα ορφανοτροφεία δεν επαρκούν για να τους παρέχουν ασφάλεια. Επίσης μεγάλη προσπάθεια γίνεται για την παροχή βοηθείας σε φυλακισμένους, στους οποίους παράλληλα επιτελείται και κατηχητικό έργο.

Πρωταρχική ανάγκη του Κλιμακίου είναι η απόκτηση ενός αυτοκινήτου για να καταστεί δυνατή η προσέγγιση από τους Ορθοδόξους ιεραποστόλους μας και των πιο απομακρυσμένων περιοχών, όπου οι αιρέσεις οργιάζουν, και ακολούθως η εξεύρεση χρημάτων για την έναρξη του φιλανθρωπικού έργου.
Όλα δείχνουν ότι έφθασε η ώρα να ξεκινήσει η Ιεραποστολή και για την χώρα αυτή και να ωφεληθούν έτσι πολλές ψυχές.

 

ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
“ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ”
ΛΑΓΚΑΔΑ 190, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τ.Κ. 56436
ΤΗΛΕΦΩΝΟ – FAX: 2310 606 920
E-MAIL: iersyn@iersyn.gr

Σχόλιαστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *