Εθελοντική Διακονία Ασθενών – Έκκληση για βοήθεια

Πρόσφατα είδα μια ανάρτηση στο Facebook και σκέφτηκα πόσο καλό θα ήταν να βρεθούν εθελοντές για το προγραμμα της Ιεραποστολικής Διακονίας Ασθενών. Είμαι σίγουροι ότι κάποιοι ίσως να ακούτε αυτό το πρόγραμμα για πρώτη φορά. Πριν σας περιγράψω τι αφορά, θα ήθελα να μοιραστώ την δημοσίευση μιας κοπέλας που με συγκίνησε πολύ και αποτελεί και τον λόγο που ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο.

Η αδελφή μας Ελισάβετ λέει τα εξής:

Αλλο ένα περιστατικό στο Παίδων, άλλη μία ιστορία!
Η μικρή Ε. κοιμάται..ένα αγγελούδι κοιμάται, δεν βλέπω τα μάτια, μόνο ένα μικροσκοπικό κορμάκι, δύο υπέροχα ψιλόλιγνα ποδαράκια κάτω από μία φούστα με βολάν. Η Ε. έχει τραχειοστομία, μία τρύπα στο λαιμό, σωληνάκια που της δίνουν ζωή… Είμαι ενήμερη γιατί όταν κλαίει, το κλάμα δεν ακούγεται, μόνο συσπάσεις στο πρόσωπο. Χρειάζεται αναρρόφηση τακτική από τις νοσηλεύτριες γιατί πνίγεται. Κάποια στιγμή ξυπνάει, κλαίει. Την παίρνω αγκαλιά και το προσωπάκι ξεσφίγγεται, ηρεμεί.Εχει δύο τεράστια μελιά μάτια που σε κοιτούν κατευθείαν στην ψυχή. Είναι κούκλα, μόλις ενάμιση έτους. Θέλει αγκαλιά, ζεστασιά, φροντίδα. Δεν έχει βάρος, ένα πουπουλάκι. Την αλλάζω, την ταίζω, την πάω βόλτα. Πού αλλού; Στους διαδρόμους και στην παιδική χαρά του Παίδων. Της τραγουδάω και πάλι αγκαλιά, τρεις ώρες σχεδόν είμαστε αγκαλιά. Οταν φθάνει το βράδυ και πρέπει να φύγω, έρχονται οι νοσηλεύτριες. Της κάνουν αναρρόφηση και εκείνη συσπάται ολόκληρη από το κλάμα. Η διπλανή μαμά, ενός μωρού με ουρολίμωξη ρωτάει:”Πονάει η Ε.;” Η νοσηλεύτρια της απαντά:”Σίγουρα την ενοχλεί πολύ” Τελειώνει και αυτό το βάσανο. Η Ε. είναι μόλις 1και1/2 έτους, εγκαταλελειμμένη. Το προηγούμενο βράδυ είχε βάλει ένα κομματάκι από το σωληνάκι στο στόμα της και ευτυχώς ήταν η μαμά του διπλανού μωρού στο δωμάτιο, γιατί θα είχε πνιγεί. Η μαμά θα έφευγε σήμερα. Εγώ έφυγα στις 20:00 το βράδυ. Ενα μωρό ανήμπορο, θα έμενε μόνο!!!!!!!
Κάνω έκκληση, σε όποιον θα ήθελε να μπει στην παρέα της Διακονίας! Τα παιδιά είναι άπειρα. Αλλα με εισαγγελική διαταγή από ακατάλληλο οικογενειακό πειβάλλον, άλλα εγκαταλελειμμένα και άρρωστα. Οταν ξεκίνησα να προσφέρω, νόμιζα ότι ήμουν η καλύτερη. Το εγώ μπροστά! Αυτή που μπορούσε να τα παίζει, να τα κάνει να διασκεδάζουν! Μέσα από τον εθελοντισμό γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι! Ο εθελοντής προσφέρει, άλλος αγκαλιά, άλλος ζεστασιά, αλλος τραγούδια, άλλος χάδι, άλλος παιχνίδι, αλλος ένα παραμύθι. Μοιάζει με πάζλ που ο καθένας βάζει το δικό του κομμάτι και όλα τα κομμάτια είναι σημαντικά! Τα παιδιά έχουν ανάγκη όλα αυτά τα κομμάτια για να καλύψουν τις πληγές μέσα τους!
Δώστε λίγο από το χρόνο σας γιατί όλοι κρύβετε έναν απίστευτο πλούτο που μπορείτε να μοιραστείτε με παιδιά ή ενήλικες ασθενείς.
Εθελοντική Διακονία Ασθενών:
Αλεξανδρουπόλεως 23 (Ισόγειο)
115 27, Αθήνα

Τηλ: 210 72 52 716 , 210 72 52 706, 210 77 52 706 (τις εργάσιμες ημέρες 08:00-16:00)

Εθελοντική Διακονία Ασθενών 

Η Εθελοντική Διακονία Ασθενών (παιδιών και ενηλίκων) είναι πρόγραμμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με σκοπό την ανακούφιση αναγκαιμένων ανθρώπων. Υστερα από συνενόηση νοσοκομείων και ΕΔΑΝΙ, καλούνται εθελοντές σε τρίωρη απασχόληση παιδιών ή δίωρη ενηλίκων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Στην περίπτωση των παιδιών, τους κάνουμε παρέα, τα παίρνουμε αγκαλιά, τα αλλάζουμε, παίζουμε μαζί τους και τα κάνουμε να ξεχάσουν τον πόνο τους σωματικό ή ψυχικό. Γνωρίζουμε ελάχιστα για τα παιδιά, τόσα όσα επιβάλλεται για να τα βοηθήσουμε χωρίς να βλάψουμε την ήδη ταλαιπωρημένη υγεία τους, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα! Δεν πρόκειται για οργανισμό υιοθεσίας, σε καμία περίπτωση. Πρόκειται για άπειρα παιδιά, εγκαταλελειμμένα, από ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον, ανάπηρα,προσφυγόπουλα που βρίσκονται στα τρία Παίδων για νοσηλεία μέχρι να πάνε σε κάποιο ίδρυμα. Ωστόσο υπάρχουν παιδιά που μένουν μήνες εκεί, ακόμα και χρόνια!
Σε αυτές τις τρίωρες απασχολήσεις, προστίθεται η ομάδα δημιουργικής απασχόλησης που αφορά σε όλα τα παιδιά του νοσοκομείου. Κάθε Δευτέρα 5:00-7:00μ.μ. στο Αγλαία Κυριακού, κάθε Τετάρτη ή Πέμπτη στο Αγία Σοφία και μία φορά το μήνα στο Παίδων Πεντέλης, προσκαλούμε σε παιχνίδι όλα τα παιδιά για παιχνίδι και απασχόληση. Ετσι ξεφεύγουν από το περιβάλλον του νοσοκομείου και οι γονείς παίρνουν μια ανάσα.
Στους ενήλικες, κάνουμε παρέα, ταίζουμε αυτούς που δεν μπορούν, τους δίνουμε τα φάρμακά τους, τους ακούμε.
Για να γίνει κανείς εθελοντής ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα:

1. Καλείτε στα τηλέφωνα της Διακονίας
Εθελοντική Διακονία Ασθενών
Αλεξανδρουπόλεως 23 (Ισόγειο)
115 27, Αθήνα
Τηλ: 210 72 52 716 , 210 72 52 706, 210 77 52 706 (τις εργάσιμες ημέρες 08:00-16:00)
2. Κλείνετε ραντεβού με την κοινωνική λειτουργό ώστε να ενημερωθείτε για τη Διακονία, το έργο της, να δείτε πώς μπορείτε να προσφέρετε και αν σας ταιριάζει το πλαίσιο.
3. Παρακολουθείτε υποχρεωτική επιμόρφωση γιατί κινείστε σε χώρους νοσοκομειακούς και πρέπει να έχετε τις απαραίτητες γνώσεις για την δική σας προστασία και αυτή των ασθενών.
4. Ξεκινάτε την προσφορά σας, στην αρχή με τη βοήθεια έμπειρων εθελοντών που σας πλαισιώνουν.
Σε όλη σας την τρίωρη απασχόληση υπάρχει γραμμή επικοινωνίας με κοινωνική λειτουργό και κοινωνική λειτουργός της ΕΔΑΝΙ μέσα στο νοσοκομείο, σε περίπτωση ανάγκης. Ο εθελοντής έχει επίσης στήριξη ψυχολογική στο έργο του και ανατροφοδότηση.
Χρειάζεται λίγος χρόνος, αγάπη και συνέπεια. Ολοι μαζί μπορούμε!

Σύντομα θα ανακοινωθεί και Δ’ κύκλος εκπαίδευσης νέων εθελοντών.

Οι μοναχικοί ασθενείς και τα εγκαταλελειμμένα παιδιά στα νοσοκομεία συνεχώς αυξάνονται. Πάρε μέρος και Συ

 

Συνταξη και επιμέλεια άρθρου: Σοφία Κιόρογλου

Σχόλιαστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *