Έριπτε το μοναχικό του τριβώνιο επάνω στη Θάλασσα …Αφιέρωμα στους ασκητές της Πάτμου

Το Άγιος Όρος της Δωδεκανήσου, όπως οι ντόπιοι αποκαλούν την Πάτμο,  έχει πολλές οσιακές μορφές να επιδείξει. Μέσα από τον Πρόμαχο Ορθοδοξίας θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε άγνωστες οσιακές μορφές της Νήσου Πάτμου και να διηγηθούμε περιστατικά που σε πολλούς από εμάς είναι άγνωστα. Ένα πολύ ενδιαφέρον πόνημα σχετικά με τους ερημίτες και τους αναχωρητές της Πάτμου είναι και αυτό της μοναχής Ανθούσης, το οποίο ήταν πολύ επίπονο αλλά ιδιαιτέρως καρποφόρο.

Η συγκεκριμενη αφήγηση που ακολουθεί είναι απόσπασμα από το βιβλίο ” ΕΡΗΜΗΤΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ ΚΑΙ ΕΡΗΜΗΤΗΡΙΑ “της οσιοτάτης μοναχής Ανθούσης και αφορά το ασκητήριο Άνυδρος,ένα νησάκι,  το οποίο βρίσκεται απέναντι από την κοιλάδα Λεύκες σε άνυδρο τόπο δέκα περίπου μίλια από την στεριά της Πάτμου. Εκεί σύμφωνα με την παράδοση εγκαταβίωνε ένας ασκητής, ο οποίος έριχνε το μοναχικό του τριβώνιο πάνω στην θάλασσα και διέπλεε το μέχρι της ακτής της Πάτμου Ικάριο Πέλαγος και έφθανε στο Ναύδριο του Αγίου Αντώνιου στις Λεύκες και αφού τελούσε την θεία λειτουργία, με τον ίδιο τρόπο επέστρεφε στο νησάκι του, στο ασκηταριο του χωρίς να βουλιάζει, γιατί ο Θεός τον αγαπούσε επειδή ήταν Άγιος άνθρωπος.

Την ύπαρξη του ερημητηρίου διαπίστωσε ο Σιδέρης Σαλαβάτης ο οποίος σκάβοντας  να βρει δεξαμενή, όντας βοσκός, βρήκε ογκώδη λίθο που έφραζε την είσοδο της σπηλιάς. Σκάβοντας βρήκε θυμιατό, λαβές αγγείων και πιθάρι. Όμως και στο Χιλιομόδι της Πάτμου υπήρχαν τέτοια παρόμοια περιστατικά με μοναχούς που ταξίδευαν απλώνοντας το μοναχικό τριβώνιο τους στην θάλασσα. Σε μελλοντικές αναρτήσεις μας θα διηγηθούμε πολλά άγνωστα θαυμαστά περιστατικά ασκητών που έζησαν στο Περιβόλι του Θεολόγου!

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!!!

 

Σύνταξη και επιμέλεια άρθρου: Σοφία Κιόρογλου για τον Πρόμαχο Ορθοδοξίας

Σχόλιαστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *