Άγιος Ιουβενάλιος- 2 Ιουλίου

Πλησιάζει η γιορτή ενός μεγάλου Αγίου σε λίγες μέρες και θέλησα να γράψω δυο λόγια για τον Άγιο Ιουβενάλιο, το σπήλαιο και ο τάφος του οποίου βρίσκονται στα Ιεροσόλυμα,εντός της Μονής του Αγίου Ονουφρίου στην περιοχή του Σιλωάμ, στον Αγρό του Κεραμέως.

Στο νέο μου  βιβλίο ” Λογοτεχνικές διαδρομές στην Αγία Γη” έχω κάνει μια σύντομη αναφορά στην βιογραφία του με σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Αγιος Ιουβενάλιος ήταν Πατριάρχης Ιεροσολύμων για 28 χρόνια.
Ελαβε μέρος στην Γ’ Οικουμενική Σύνοδο στην Έφεσο. Ήταν δραστήριος, πλούσιος σε πίστη,ζήλο,λόγο και παιδεία.Αγαπούσε πολύ την Παναγία μας και έγραψε για την Κοίμηση και Μετάσταση της Θεοτόκου. Έστειλε δώρο στον αυτοκράτορα Μαρκιανό
τα εντάφια σπάργανά της που κατατέθηκαν στο Ναό των Βλαχερνών στη Κωνσταντινούπολη.Ο άγιος κοιμήθηκε το έτος 457 μ.Χ.

Ο Άγιος Ιουβενάλιος σχετικά με την Παναγία μας

«Νενίκηνται της φύσεως οι όροι», όταν μετά την Αγία Κοίμησή Της Παναγίας μας, ο Υιός Της, εκτός από την παναγία ψυχή Της, παρέλαβε και ανέστησε το πανάγιο σώμα Της. Κατά την παράδοση της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, την οποία αναφέρει ο Άγιος Ιουβενάλιος Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων στους Πατέρες της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, μετά την ταφή της Αειπαρθένου Μαρίας, ένας από τους Αγίους Αποστόλους που δεν ήταν παρών την ημέρα της ταφής Της ζήτησε να προσκυνήσει το θεοδόχο σώμα Της. Ανοίγοντας τον τάφο στη Γεθσημανή, δεν βρήκαν το σώμα Της, παρά μόνο τα εντάφιά Της, και οσφράνθηκαν άφατη ευωδία.
Ο Άγιος Ιουβενάλιος αναφέρει ότι οι Άγιοι Απόστολοι, βλέποντας με έκπληξη «το του μυστηρίου θαύμα», σκέπτονταν αυτό μόνο: Όπως ο Θεός Λόγος ευδόκησε να γίνει άνθρωπος δι’ αυτής και όπως κατά τον τόκο Της διεφύλαξε άφθαρτη την Παρθενία Της, έτσι πάλι ο ίδιος ευδόκησε μετά την Κοίμησή Της να τιμήσει «το άχραντον και αμίαντον σώμα» Της, με την αφθαρσία και τη μετάθεσή του στην αιωνιότητα «προ της Καθολικής Αναστάσεως».

Σχόλιαστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *