Άγιος Αλέξιος (Μεντβέντκωφ) – Ο άγνωστος Άγιος

Πρόλογος της Σοφίας Κιόρογλου

Ένας άλλος Άγιος  άγνωστος στους πολλούς όπως και η Αγία Χίλντα είναι  και ο πρωθιερεὺς Αλέξιος (Μεντβέντκωφ), Ρώσος κατὰ το γένος, ταπεινὸς και αφοσιωμένος δούλος του Θεού.  Ο βίος του μοιάζει με αυτόν  του Αγίου Νικολάου του Πλανά (1851-1932 μ.Χ.), αφού μάλιστα έζησαν την ἰδια περίπου εποχή. Βεβαίως η ζωὴ του Αγίου Αλεξίου (1867- 1934 μ.Χ.) φαίνεται να υπήρξε πλέον μαρτυρική, διότι συνεδέθη με την τραγικὴ μοίρα της πατρίδος του στην αρχή του περασμένου αιώνα.

Βίος 

Ο Άγιος Αλέξιος (γενν. 1867 μ.Χ.) ήταν ιερέας σ’ ενα μικρό χωριό στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης, όμως το 1918 μ.Χ. (με την επικράτηση του αθεϊστικού καθεστώτος) συνελήφθη και, στη συνέχεια, δραπέτευσε στην Εσθονία, όπου εργάστηκε ως ανθρακωρύχος. Το 1930 μ.Χ. έφυγε στη Γαλλία, όπου τοποθετήθηκε εφημέριος στη ρωσική κοινότητα του Υζίν από το μητροπολίτη Ευλόγιο Gueorguievskii. Εκεί υπηρέτησε το λαό του με αυταπάρνηση και κοιμήθηκε, ασθενής από καρκίνο, το 1934 μ.Χ.

Ήταν ένας πραγματικός ησυχαστής, βαθύς εργάτης της προσευχής, πράος, σχεδόν ντροπαλός, που δεν υπερασπίστηκε τον εαυτό του ακόμη κι όταν κάποιες μερίδες ενοριτών του κινήθηκαν συκοφαντικά εναντίον του (κατηγορώντας τον ότι δεν είναι «καθώς πρέπει», επειδή φοράει φτωχά άμφια κ.τ.λ.), στην πραγματικότητα επειδή δε μπορούσαν να τον προσεταιριστούν στις πολιτικές ομάδες τους.

Το σώμα του, μαζί με τα άμφιά του, βρέθηκε άφθαρτο κατά την ανακαίνιση του νεκροταφείου του Υζίν το 1956 μ.Χ.

Σχόλιαστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *